BOŽIĆ 2017./NOVA 2018.GODINA

BOŽIĆ 2017./NOVA 2018.GODINA
Zagrljaj Boga i čovjeka preko Bogočovjeka

Od trenutka kad je Bog postavio Adamu pitanje „gdje si?“, nakon što ga je Adam iznevjerio, nastala je blaga distanca između Boga i čovjeka. Naravno, ne radi Boga. Bog se nije sakrio od čovjeka, već se čovjek sakrio od Boga. Svojom neprimjerenom gestom neposlušnosti Bogu, čovjek osjeća sram i htio bi pobjeći i od samoga Boga. Razgolitio je svoj jad pa ga pokušava sakriti skrivanjem. Ali, čovjek – osoba – Bogu nije bilo tko. Čovjek je Bogu toliko važan da ga Bog osobno ide tražiti. I neovisno o prijestupu koji je čovjek učinio, Božja ljubav prema čovjeku nije manja. Bog čovjeka istinski voli. Jer ga je stvorio na svoju sliku i priliku, čovjek je Božji miljenik. Zato je sam Bog i postao čovjekom. Kako u Utjelovljenju Sina Božjega nebo grli zemlju, tako i Bog grli čovjeka. I kad se čovjek grijehom otima iz Božjega zagrljaja, Bog ga ni tada ne ispušta. Uvijek ga traži.

„Gdje si?“ nije pitanja postavljeno samo prvom čovjek Adamu, već svima nama koji znamo odlutati od Boga, skrivati se od Njega. Da bi nam pokazao da ne želi distancu Bog nam šalje svoga Sina. Božić je upravo to. Dolazak Boga k čovjeku. Kakav god čovjek bio. Jer čovjek Bogu nije bilo tko. Pače. Čovjek je za Boga nešto najvrijednije pa zato sam Bog postaje čovjekom. Svojim dolaskom među nas ljude Bog grli čitavo čovječanstvo. Pomirio je Boga i čovjeka. Izbrisao je distancu prouzročenu Adamovim bijegom. Bog i čovjek opet su prijatelji. Spojio ih je Bogočovjek Isus Krist.

Kao što dijete zagrljajem pokazuje majci koliko mu je draga i koliko je ovisno o njoj, tako i Bog preko Bogočovjeka Isusa Krista trči čovjeku u zagrljaj. Kao da bi sam Bog bio ovisan o čovjeku. Bog je u Božiću uslišao molitve proroka Izaije.Poderao je nebesa i sišao na zemlju. K nama u zagrljaj.U Bogočovjeku Isusu Kristu zagrlili su se Bogi čovjek. Zato je Božić radostan blagdan. Učinci ovoga zagrljaja trebali bi biti vidljivi u svakome od nas. Grli nas netko tko nas voli i tko nas „neće ostaviti siročad“. Netko kome je stalo do nas, čija smo draga svojina. Uzeo nas je u svoje naručje da nas zaštiti i spasi. Istina, dopušta nam i da pobjegnemo iz tog zagrljaja, ali ni tada On nas ne prestaje tražiti. Svojim dolaskom u tijelu pokrio je Adamovu nagost.

Poštovani župljani, vjernička zajednico! Zagrlimo i mi jedni druge ovoga Božića istinskim zagrljajem ljubavi jednih prema drugima. Pohitimo u susret jedni drugima kao što k nama hita Bog. Veselimo se jedni drugima kao što se veselimo Bogu koji dolazi da nas spasi. Nemojmo se skrivati od njega radi svoje grešnosti, već mu dopustimo da se preko nas potvrdi kao „onaj koji oduzima grijehe svijeta“.

Bogočovječe Isuse Kriste, dođi i zagrli nas svojim zagrljajem kako bismo i mi ljubili jedni druge onom ljubavlju kojom nas ljubi Bog!

Neka vam je svima sretan i blagoslovljen Božić te radosna, uspješna i Bogom ispunjena Nova Godina!

fra Žarko Relota, župnik