Lectio divina

Samostan sv. Frane na Obali u sklopu Župe sv. Stjepana pod Borovima ovom pastoralnom 2018/19. godinom želi oživjeti molitveno čitanje Svetoga pisma – „lectio divina“ – po kojoj želimo rasti u Gospodinu. U tome rastu vrlo je poželjno osluškivati Riječ Božju i znati je primijeniti na svoj vjernički život.

Riječ Božja dana je za izgradnju zajednice, da nas sjedini u Istini na našem putu prema Bogu. To je riječ koja se obraća svakomu osobno, ali je također Riječ koja izgrađuje zajednicu, koja izgrađuje Crkvu. Stoga, svetom tekstu treba uvijek pristupati u crkvenom zajedništvu.

Verbum Domini, 86

Susreti se preporučuju svima koji žele (naučiti) prijateljevati s Božjom riječju, stoga je potrebno ponijeti Bibliju sa sobom; odvijaju se prema rasporedu petkom u 19.45 sati u samostanskoj dvorani sv. Frane.

  1. 25. siječnja
  2. 22. veljače
  3. 29. ožujka
  4. 12. travnja
  5. 31. svibnja

Tema  ovogodišnje, prve „lectio divina“ „Maleni evanđelja“ temelji se na Isusovu uskliku: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio  malenima.“ (Mt 4,18).

Slijedeći Isusa na njegovu putu naviještanja radosne vijesti i činjenja znamenja susrećemo osobe koje dolaze na njegov životni put ne bi li im učinio „velika djela“. Nitko nije isključen, nitko nije zaboravljen. To su maleni čija vjera, posve jednostavna, dotiče Isusa. Slaveći Oca Isus zahvaljuje na jednostavnosti tih ljudi, svraća svoj pogled na njih te ih čini navjestiteljima otajstva mudrosti Božje. Oni tako postaju učiteljima, a njihove stare i nove životne situacije izazovi za sve nas. Ovogodišnji hod „lectio divina“ želi nam pomoći susresti Onoga koji i danas govori srcima vjernika.

Mudrost se sastoji u ljubavi i promatranju Boga, a on podržava mudroga, to jest dušu koja uživa u milini ljubavi. Mudrost zadovoljava i zasićuje u potpunosti, dok naslada ostavlja praznim. Mudrost pribavlja užitak, dok naslada prouzrokuje gorčinu. Tko služi mudrosti – slobodan je, tko nasladama – bijedan je rob.

Sveti Antun Padovanski