Crkva i samostan Sv. Frane

Splitski samostan sv. Frane na Obali pripada broju samostana za koje starija predaja drži da je ih 1212. godine osnovao sam utemeljitelj Reda male braće, sv. Franjo Asiški, za vrijeme svojeg boravka u Dalmaciji, a to su, uz Split, još samostani u Zadru, Pašmanu, Trogiru, Dubrovniku, uz još neka druga mjesta.

Crkva sv. Frane na Obali bila je prvobitno crkva sv. Felicija mučenika, čije se tijelo tu i danas čuva i časti 18. svibnja, a samostan se do nedavna i služio pečatom koji je nosio natpis «Conventus SS. Francisci et Felicis – Ord. Min. Convent. – Spalati». Ovu crkvu sv. Felicija dobili su prvi splitski franjevci i uz nju počeli graditi svoj samostan, koji je dovršen, s vrlo prikladnim klaustrom, tijekom 13. stoljeća.

Prve vijesti o redovnicima sv. Franje kod nas govore o njihovu mirotvornom djelovanju, u duhu lozinke franjevačkog pokreta «Mir i dobro!». Tako znamo da su u prosincu 1229. nadbiskup splitski Guncel i drugi mirotvorni suci pozvani presuditi u parnici između rogovskog samostana i templara u Vrani. Među sucima spominju se i «dva mala brata», kojima se ne navode puna imena nego samo kratice: P. i Z.