SAMOSTAN SVETOG FRANE

Crkva i samostan Sv. Frane nastali su na starom ranokršćanskom lokalitetu, uz grob i malu crkvu Sv. Felicija, mučenika iz Dioklecijanova vremena. U 13.st. crkvu nastanjuju Mala braća sv. Franje, fratres minores. Crkva Sv. Frane nosi časni naslov “Mali panteon hrvatskog naroda”. Crkva čuva i jedno od najljepših djela sakralne umjetnosti iz rimskog razdoblja, sarkofag s prikazom “Prijelaz preko Crvenog mora”. Crkva je jednobrodna. Uz glavni oltar, gdje počiva tijelo sv. Felicija, nalaze se još četiri pokrajna oltara koje krase oltarne pale poznatih umjetnika: Bezgrješna Djevica, sv. Ante, sv. Josip, te najvrjednije djelo u crkvi – sv. Križ – slikano raspelo, prvi rad majstora Blaža Jurjeva Trogiranina. Glavni oltar izrađen je početkom 20.st.

Pokraj crkve nalazi se franjevački samostan koji, svojim zdanjem, ovija stari klaustar iz 13.st. Klaustar je građen jednostavnim stilom s natkrivenim trijemom i gotičkim stupovima od kojih je svaki jedinstven i unikatan, dok se u sredini izdiže bunarski vijenac starog samostanskog zdenca. U trijemu su razni fragmenti ploča s imenima velikana.

U sklopu samostana se nalazi i bogata rustikalna knjižnica koja u svojoj kolekciji broji oko 3000 djela od kojih neka sežu i u 16. stoljeće pa do danas.