Relikvije bl. Alojzija Stepinca

U povodu 100. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca, prisjećajući se drugog pohoda sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj te Stepinčeve beatifikacije, u susret Blaženikova spomendana, u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu od 7. do 10. veljače boravile su njegove relikvije.

Program prvog dana molitvene trodnevnice započeo je u četvrtak 7. veljače pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji s nakanom za Crkvu i duhovna zvanja. Potom je uslijedio svečani unos relikvija u crkvu, misno slavlje te euharistijsko klanjanje pod geslom „S Blaženikom na koljenima“. Svetu misu predslavio je fra Josip Ivanović koji je istaknuo potrebu prepoznavanja nečistih duhova u društvu, hrabru borbu protiv njih po primjeru bl. Alojzija Stepinca.

U petak 8. veljače dopodne bila je prilika za ispovijed, osobnu pobožnost, te molitva Srednjega časa. U popodnevima satima održana je pobožnost Križnog puta sa Stepincem, potom pobožnost bl. Alojziju Stepincu, zatim misa, nakon koje je prikazan dokumentarni film „Alojzije Stepinac – svjedok istine“. Svetu misu je predslavio fra Martin Jaković istaknuvši aktualnost Stepinčeve baštine za suvremene kršćane i hrvatski narod.

U subotu 9. veljače dopodne bila je prilika za ispovijed, osobnu pobožnost, te molitva Srednjega časa. Pred večernje misno slavlje održana je pobožnost Blaženoj Djevici Mariji s nakanom za Domovinu, te pobožnost bl. Alojziju Stepincu, zatim sv. misa, poslije kojega je uslijedilo molitveno bdijenje „Stepinac s mladima“. Svetu misu je predslavio fra Damjan Glavaš prisjetivši se Blaženikova sprovoda na kojemu je kao bogoslov sudjelovao. Molitveno bdjenje predvodio je fra Ante Bešlić zajedno s Franjevačkom mladeži Gospe od Zdravlja.

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca, u nedjelju 10. veljače, sv. mise i štovanje relikvija bile su tijekom cijeloga dana. U poslijepodnevnim satima Blaženik “je posjetio” kaluzurni samostan sestara klarisa u Splitu te su sestre imale priliku moliti i iskazati štovanje relikvijama.

U večernjim satima održana je pobožnost Blaženoj Djevici Mariji s nakanom za obitelji, te pobožnost bl. Alojziju Stepincu. Svečanu svetu misu u 19 sati predslavio je fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima. U svojoj poticajnoj homiliji je istaknuo: „Cijelo čovječanstvo uronjeno je u more grijeha i smrti, uronjeno je u ponor izgubljenosti, odijeljenosti od Boga, u sjeni smrtnoj. U Stepinčevo vrijeme to more grijeha i smrti imalo je lice ratnog bezumlja i raznih totalitarizama, logora i gulaga, a danas ima lice vjerskog indiferentizma i svjetonazorskog relativizma, hedonizma i nacionalizma, te u nebo vapijućih globalnih nepravdi, socijalnog izrabljivanja, i drugih laži koje guše istinu o žrtvama i njihovim počiniteljima.“ 

Tijekom trodnevnice vjernici su imali priliku moliti i štovati relikviju bl. Alojzija Stepinca te moliti njegov zagovor.

Blaženikove relikvije vraćene su u Riznicu zagrebačke katedrale u utorak 12. veljače.

HOMILIJA_Blažević_Peta nedjelja kroz godinu-Stepinčevo