Uzašašće

Dana 21. svibnja 2020. proslavili smo svetkovinu Uzašašća Gospodina našega Isusa Krista. Svetu misu u samostanskom klaustru predslavio je fra Josip Ivanović. Uvodeći u euharistijsko slavlje fra Josip je istaknuo znakovitost slavljenja svete mise u klaustru samostana koji je ispunio osjećaj i šum vjetra, otvoreno nebo i Isusovo uzašašće.

Do trenutka vječnosti uprimo svoj pogled u nebo! Promotrimo oblake nebeske i osjetimo šum vjetra. U njima raspoznajmo glas uskrsloga Gospodina koji nas poziva da se vinemo k njemu. Dok naši koraci hode ovom zemljom i naše ruke dodiruju stvoreno, neka nam se srca uzdignu k njemu da prepoznamo istinsku ljepotu stvorenja i stvorenoga, da smo stvoreni na njegovu sliku, da uvidimo ljepotu naših života i učinimo ih njegovim prijestoljem.

Njemu pripada svako vrijeme i mjesto, njemu pripada svaka osoba, svaki narod pod nebom! Koliko god mislili da je vlast u našim rukama, ona je u rukama Božjim. Nemoguće je istrgnuti se toj njegovoj vlasti.

Zato, Splićani, što sjedite i gledate u nebo? Želite vidjeti Gospodina? Uprite svoje poglede u nebo, ali i na licima svojih bližnjih prepoznajte Gospodina koji dolazi.

Kako su maslinove grane svojim širenjem otvorile Gospodinu put nebesa, tako se i krovovi našega samostana, crkve i klautra otvaraju prema nebu. Usmjerimo svoje poglede u nebo, divimo se njegovoj ljepoti i slobodi, ali ih – iz susreta s Gospodinom – živimo već sada i ovdje.

fra Josip Ivanović: Homilija “Uzašašće 2020.”