Proslava Gospe Žalosne

U subotu 15. rujna 2018. godine svečano je proslavljen spomendan Gospe Žalosne u kapelici njoj posvećenoj na Kašjunima.

Svetu misu u 17.30 sati predslavio je gvardijan i župnik fra Martin Jaković, koji je u svojoj homiliji istaknuo: “Spomendan Gospe Žalosne poziva nas na promišljanje o patnji koju je ona morala podnijeti, te time i na određeni oblik suživljavanja i zahvalnosti kako prema Djevici Mariji jer je prihvatila Božju volju u potpunosti, tako i prema Kristu na svemu što je učinio za nas i tako nam otvorio put vječnom životu. (…) Život koji se rađa iz Križa Isusova i trpljenja Marijina jest novi i vječni život, nad kojim smrt više nema moć. Časteći Žalosnu Gospu nakon Slavnoga Križa, bogoštovlje nam pomaže da upoznamo tajnu Križa u našem životu. (…) Naše patnje, naše kušnje, sve boli našeg tijela i našega srca ne smijemo proživljavati u revoltu, u pobuni protiv Boga, nego potražimo Marijinu pomoć da se povežemo s mukama Isusovim u duhu prikazanja, uvijek u nadi Uskrsnuća.”

Po završetku svete mise upriličena je procesija prema kapelici gdje je izmoljena molitva Majci Božjoj Žalosnoj te zajedničko druženje.

Samoj proslavi prethodila je molitvena devetnica koju su predslavili fra Bernardin Filinić, fra Damjan Glavaš i fra Josip Ivanović, članovi Samostana.