Proslava sv. Stjepana

Veliki broj župljana Meja kao i brojni hodočasnici okupili su se na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, 26. prosinca, u crkvici na starom splitskom groblju Sustipan, kako bi proslavili nebeski rođendan svoga zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u zajedništvu sa župnikom sv. Stjepana pod Borovima i gvardijanom samostana sv. Frane fra Martinom Jakovićem te župnim vikarom fra Josipom Ivanovićem. Oltarski stol je posluživao Nadbiskupov tajnik đakon don Nikola Šakić, a misno slavlje pjevanjem je uveličao mješoviti župni zbor.

„Sve što danas slavimo u sv. Stjepanu prvomučeniku nalazimo već u rođenju betlehemskog Djeteta. U rođenju našega Gospodina prisutna je periferija, odbačenost, siromaštvo, osuda pravednoga i križ“, rekao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Govoreći o percepciji Božića u današnjem svijetu, Nadbiskup je istaknuo kako ga možemo nazvati „Božićem bora“. „Božić bora nam donosi malo lažnog sjaja, idile, bogati stol i nakićenost te obično traje samo jedan dan. No, to nije Božić Isusa Krista, Emanuela – Boga s nama. Krist ne dolazi u idealnu i površnu stvarnost. On se rodio kako bi tamnom i hladnom svijetu ponudio svoje svjetlo“, ustvrdio je, rekavši kako se sva svjetla koja se oslanjaju samo na ljudske snage i nastojanja brzo ugase. „Mi ljudi na nasilje reagiramo s još jačim nasiljem, na nepravdu s još većom nepravdom. Takav put neće promijeniti ovaj svijet, nego će ga dovesti do još većeg urušavanja“, nastavio je.

Nadbiskup se osvrnuo na život sv. Stjepana kazavši: „Stjepan ne reagira mržnjom i prezirom prema onima koji mu nanose nepravdu. Zbog toga je on ‘gubitnik’ po logici onih koji zastupaju Božić idile i lažnog sjaja. Iako je izgubio svoj život i postao ‘gubitnikom’ u očima ovoga svijeta, sv. Stjepan je pobjednik u zauzimanju za ljudske i kršćanske vrijednost. Bio je svjestan činjenice da nam je nebo otvoreno samo u nasljedovanju Isusa Krista“.

Pojasnio je i kako je „krv mučenika sjeme novih kršćana“, dodavši kako samo autentičnost kršćanskog života donosi plodove u suvremenom svijetu.

Zaključujući, poželio je vjernicima da „po uzoru na sv. Stjepana imaju ljubavi za one koji ih progone kako bi u svom srcu i u svojoj sredini uspjeli doživjeti vrijednost Božića betlehemskog Djeteta“.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik fra Martin zahvalio je Ocu nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te svima koji su doprinijeli proslavi blagdana. Nakon Nadbiskupova blagoslova upriličen je prigodni domjenak i druženje.

Tekst/Foto: Slavko Blažić (SMN)